Lifestreams - ska det va nåt

Det tycks bli allt mer populärt med olika lifestream”-applikationer, dvs webtjänster som samlar ihop det som en person publicerar på olika sajter och presenterar det på en sida. Två exempel på sådana tjänster är Chi.mp (som även ger dig en OpenID identitet) och FriendFeed.

Jag har lekt en del med några av dessa tjänster för att försöka komma på om det är något som egentligen fyller någon funktion - det går ju faktiskt att prenumerera på olika feeds från de tjänster som en person använder. Men dessa samlingstjänster gör det lättare att hitta de tjänster en person använder och se vad de publicerar. En annan fördel är att de ofta har någon form av vänner” funktionalitet, dvs man kan se vilka personer en person tycker är intressanta (om du följer med vad person X gör så kan du titta vilka personer X tycker är intressanta). Det gör att det blir ganska lätt att hitta nya personer som är intressanta att följa.

Men det finns ju nackdelar, speciellt två stycken:

  • Presentationen är inte den bästa, detta är ju tjänster som lämpar sig för att snabbt titta efter vad som händer men jag tycker det är ofta svårt att snabbt göra detta.

  • Det borde finnas någon möjlighet att filtrera vad man vill se från en person. Det finns en del personer som har massvis med tjänster, t.ex. olika positioneringstjänster och även om det kan vara kul att vad mina personliga bekanta är så är det inte lika intressant att se hur en person åker runt på olika ställen i Los Angeles.

Kort sagt: samlingstjänsterna gör nytta - men de kan bli bättre.