Glaskroppsavlossning är ingen höjdare

Jag har nyligen varit med om min andra glaskroppsavlossning, den var dock mycket värre än den första. Den första innebar att jag fick en del cellansamlingar i ena ögat, den som jag nu fick innebar att jag temporärt tappade synen på mitt högra öga.

Den första hände i början på 2008 och det som jag märkte var att jag fick betydligt fler svarta prylar” som flöt omkring i mitt vänstra öga. Den här gången var det helt annorlunda, jag ska försöka beskriva vad som hände. Det hela började med att jag var och tränade och fick så en lätt smäll på höger öga, det var absolut ingen hård smäll utan den bara nuddade vid ögat. Dock så såg jag de typiska glaskroppsavloppsningsblixtarna” under cirka 1.5 vecka, sedan slutade det och jag trodde det var över … vilket ju var helt fel. Cirka 4-5 dagar senare så kom den riktiga glaskroppsavlossningen … eller i alla fall den som var riktigt otäck (jag hoppas inte det kommer några fler, fast risken finns).

För att du ska få någon uppfattning om vad som hände så tänkte jag försöka illustruera hur det såg ut för mig, vilket kanske förklarar varför jag tyckte det var rätt så otäckt. Ungefär så här såg det ut när jag tittade på något innan det hände något:

Innan själva avlossningenInnan själva avlossningen

Det hela hände när jag var ute och körde bil, jag kunde plötsligt se svarta sträck som rörde sig neråt och hela tiden ändrade form. Ungefär som när man häller ner lite karamellfärg i en glas med någon trögflytande vätska. Och det var ju precis vad som hände, det var blod som rann in i glaskroppen.

De första teckninenDe första teckninen

Det är ju lite otäckt när det händer något sådant här, men jag förstog vad det var frågan om så jag tog det rätt lugnt. Dock så var min ryn rejält försämrad innan jag kunde stanna bilen. I princip så såg jag bara lite granna i kanten medan själva mitten av ögat var helt täckt av en sorts dimma.

Ser inte så mycketSer inte så mycket

Dimman” var helt enkelt blodet som sakta spred sig i glaskroppen och blev allt tjockare, till slut så var det som om jag försökte titta igenom en glas med nyponsoppa. Dimman blev allt tjockare och senare på kvällen så såg jag inte mycket alls.

Ser ingentingSer ingenting

Ringde in till sjukvårdsupplysningen som efter en konsultation med någon ögonjour” höll med om min diagnos. De lovade att ringa upp mig på måndagen och fixa en tid för kontroll - vilket inte hände förrän på tisdag.

Dagen efteråt så hade det minskat en aning, men det var fortfarande ganska svårt att göra något på jobbet.

Bättre men …Bättre men …

De närmsta dagarna så minskade dimman allt mer och det blev lättare att använda ögat till något.

DimmaDimma

På fredagen så fick jag äntligen tid hos ögonkliniken. De gjorde en kontroll och kunde konstatera att det fanns tre mindre skador på övre delen av näthinnan — dvs risk för näthinneavlossning. Det måste vi fixa på en gång”, ingen diskussion eller något utan det var bara att ställa in sig på behandling. Det blev en kort diskussion om vilken behandling som jag skulle få — lasersvetsning” eller operation. Ganska snabbt beslöt de sig för svetsning och körde igång …

För den som aldrig har fått ögat svetsat” så kan jag tala om att det är lite irriterande”. Det gör inte ont på något sätt men det är inte så kul att få en ganska stark blixt riktad rakt in i ögat på några centimeters håll — speciellt inte när det upprepas några hundra gånger. Att säga att man är trött i ögat” efter en sådan behandling är ingen överdrift, mitt öga såg ut så här direkt efter behandlingen.

Förstorad pupillFörstorad pupill

Gick omkring med en sådan där pupill under resten av dagen. På kvällen inträffade något rätt så märkligt, dimman lättade betydligt och det blev lättare att se, det varierar dock med tiden så ibland är dimman tjockare och ibland så är den tunnare — men jag är mycket tacksam att det har blivit bättre.

Ändå lite bättreÄndå lite bättre

Just nu så väntar jag på att få gå på återbesök och se om svetsningen lyckades eller om man måste ta till grövre metoder. Jag hoppas definitivt att det fungerade och att jag inte behöver råka ut för den där större operationen — det lät inte så kul!!